Hogwarts - Scoala de Magie Farmece si Vrajitorii
Meniu site
Mini-chat
500
Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0


Inedit in seria Harry Potter




Cu o adevarata pana magica invizibila, manevrata de un talent remarcabil, J. K. Rowling a descris o lume pigmentata cu termeni si denumiri cu o bogata semnificatie in lumea noastra, reala. Nume ca Sirius, Minerva, Hedwig, dar si o multitudine de termeni latini au adus seriei un farmec aparte. Realizatoarea filmelor, compania Warner Bros, a continuat aceasta linie, initiata de scriitoare, aducandu-si contributia proprie intr-o reusita de exceptie. In randurile ce urmeaza va vom prezenta cateva elemente mai putin cunoscute, poate, legate de numele si termenii folositi in seria Harry Potter. 


Paracelsus si Piatra Filosofala 
Pe drumul catre Hogsmeade, in timpul primei sale calatorii cu expresul de Hogwarts, Harry primeste, odata cu cateva ciocolate magice, si cartonase fermecate, infatisand celebri vrajitori ai vremurilor. Printre numele mentionate il remarcam si pe Paracelsus. Cine a fost, insa, acest om in realitate? 

Philippus Aureolus Paracelsus (1493 - 1541), pseudonim al lui Theophrastus Bombastus von Hohenheim, medic si filosof de origine elvetiana, este recunoscut ca fiind unul dintre pionierii medicinei de azi. El a fost cel care, pentru prima data in istoria medicinei, a atras atentia ca bolile pot fi cauzate si de agenti externi corpului uman, si nu neaparat din interior, si ca, de asemenea, bolile pot fi vindecate cu substante chimice, similare medicamentelor din zilele noastre. 

Nascut in Einsiedeln, Elvetia, Paracelsus a absolvit Facultatea de medicina din Viena si a calatorit aproape toata viata in cautarea adevarului stiintific, fiind, si el, asemeni celor din vremea lui, convins de posibilitatea de a descoperi piatra filosofala. 

Desi multe dintre scrierile lui Paracelsus au influente legate de magie, a fost unul dintre cei care a rupt barierele medicinei vechi, punand bazele unor metode stiintifice in descoperirea tratamentelor bolilor omului. 

Din istoria chimiei, ca stiinta exacta, aflam ca inceputurile sale au fost destul de innegurate, dar adaptate perfect epocii respective. Evul mediu a reprezentat, de fapt, perioada in care chimia a avut primele aplicatii: o serie de oameni de stiinta ai vremii au cautat mijloace pentru a obtine cantitati cat mai mari de aur, de a obtine secretul bogatiei fara limite. Printre initiatori, ii putem mentiona pe filosoful german Albertus Magnus si pe calugarul britanic Roger Bacon, care au crezut amandoi in posibilitatea transformarii oricarui metal in aur, utilizand o substanta pe care ei au denumit-o "Piatra filosofala". Cautarea unei astfel de substante a captat interesul multor oameni de stiinta de atunci, numiti alchimisti, iar imaginatia lor nu s-a oprit aici. Roger Bacon a considerat ca din aceasta substanta, piatra filosofala, dizolvata intr-o alta substanta obtinuta chimic (apa regala), se poate obtine elixirul vietii. 

Desi acestea erau doar niste idei valabile numai in imaginatie, cautarile lor au determinat aparitia stiintei cunoscute astazi sub numele de chimie. Astfel, desi nu au gasit niciodata ceea ce au cautat, acesti oameni au pus bazele unei stiinte fara de care medicina moderna nu s-ar fi putut dezvolta, si multe dintre industriile de azi ar fi fost inca intr-un stadiu de inceput. 


Motto-ul Scolii Hogwarts 
La inceputul fiecarei carti Harry Potter este asezat un citat care nu poate sa nu atraga atentia: "Draco Dormiens Nunquam Titillandus". La prima vedere, pentru un vorbitor de limba romana, acest citat poate speria. In realitate, insa, citatul este scris in limba latina si inseamna "Nu gadila niciodata un dragon care doarme": 

Draco = dragon, Dormiens = doarme. Nunquam = niciodata, Titillandus = sa fie gadilat. 

Semnificatia motoului este usor de intuit, dragonul fiind simbolul unei forte neobisnuit de puternice, greu de stavilit. 


Zanza - un simbol de groaza 
Desi in primele cinci carti ale seriei Harry Potter nu apar, in filmul "Prizonier la Azkaban”, regizat de Alfonso Cuaron, am putut observa cu totii anumite elemente destul de stranii, numite zanza, asemeni unor mici si hidoase capete vorbitoare. Zanza sunt, de fapt, trofee de razboi ale tribului jivaro. Numele de jivaro a fost dat de spanioli, insemnand "salbaticii”. Tribul se numea de fapt aguarana sau huamtisa. Tribul jivaro traieste de-a lungul raului Santiago si in partea amazoniana a statelor Peru si Ecuador. 

Jivaro erau vanatori de capete. Zanza era trofeul de razboi, pe care il luau de la dusman. Capul taiat al dusmanului era micsorat dupa o practica groaznica. Razboinicii jivaro purtau zanza la brau, considerand ca astfel nu vor fi urmariti de spiritele dusmanilor ucisi in lupta. Jivaro i-au considerat dusmani pe albi multa vreme, o dovada in acest sens fiind si faptul ca in jurul anilor 1960 inca mai existau razboaie cu acestia. Ultimele zanza au fost facute in anii 1980-1981. Zanza sunt expuse si la Muzeul "Grigore Antipa” din Bucuresti. 


Legenda lui Merlin 
Care vrajitor din lumea lui Harry Potter nu si-a dorit sa primeasca Ordinul Merlin? Vi-l mai aduceti aminte pe profesorul Lockhart, care anunta mereu, cu atata emfaza, ca este posesorul Ordinului Merlin clasa a III-a? De unde vine, insa, acest termen, Merlin? 

Merlin este un personaj al legendelor arthuriene, create de vechile popoare din actuala insula a Marii Britanii. Legendele nu sunt foarte consecvente cu orginile lui Merlin. 

Acest personaj este prezent in legende ca fiind cel care l-a instruit pe micul print Arthur si l-a sprijinit pentru a ajunge rege. Sfarsitul legendei este incarcat de semnificatii. El indica un apus al puterii lui Merlin si o crestere a puterii stiintei. Practic, o trecere de la obiceiurile vechi, legate de magie si stiinta oculta, la stiinta moderna. 

Merlin este, astfel, simbolul unei lumi care ia sfarsit, lasand loc unei lumi moderne, mesaj intr-un fel, preluat si de JRR Tolkien in trilogia "Stapanul Inelelor”. Si care se mai poate regasi si in alte lucrari din domeniul fantasy, legendar. 

Acestea au fost cateva elemente ce apar in seria Harry Potter, si care au un corespondent in lumea reala. Pe parcursul numerelor viitoare, vom continua prezentarea semnificatiilor anumitor termeni folositi in cea mai indragita serie de literatura din lume, seria Harry Potter. 
Autentificare
Căutare
Calendar
«  Aprilie 2024  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Arhiva materialelor
Prietenii site-ului
Copyright MyCorp © 2024